1 Haziran 2016 Çarşamba

Boksit Madeni'nin Sanayi ve Ticaretteki Yeri

boksit madeni
Boksit Madeni


Boksit, alüminyum üretiminde kullanılan başlıca cevher olması sebebiyle dünya ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Çimento, demir çelik fabrikalarının yanı sıra aşındırıcı sanayilerinde de çok kullanılan boksit alüminyum oksit ve böhmit, gibsit, diyaspor gibi minerallerden oluşan bir karışım olarak bilinmekte olup amorf yapıdadır. Yoğunluğu 2,5-4,5 gr/cm3 ve sertliği 1-7 arasında değişebilmektedir. Boksit madeninin rengi içeriğinde bulunan demir miktarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kahverengi, kırmızı renginde olabildiği gibi yeşil, kırmızı, gri ve beyaz renkte de boksit bulunabilmektedir.

Boksitin kullanım alanları:


Günümüzde boksitin önemli bir oranı alüminyum elde edilmesi için kullanılmaktadır. Boksitin içinde bulunan silis, kalsiyum, demir ve titan mineralleri cevherin kalitesini düşüren maddelerdir. Bu maddelerin cevher içinde bulunma miktarlarına bağlı olarak cevherlerin kullanım alanları da değişiklik gösterebilmektedir. Alüminyum üretiminde kullanılan boksitin en az % 50 Al2O3 ve en fazla % 15 SiO2 içermesi gerekmektedir. Bunun yanında Yaklaşık 4 ton boksitten 1 ton alüminyum üretimi gerçekleşmektedir.

Dünya’da boksit çıkarılan ülkeler:


dünya boksit haritası
Dünya Boksit Madeni Haritası

Dünya boksit rezervi 25 milyar ton civarındadır. Bunun 23 milyar tonu işletilebilir rezerv olarak bilinmektedir. Avustralya, Gine ve Brezilya en büyük boksit rezervine sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Avustralya dünya rezervinin %24’üne Gine %24’üne ve Brezilya %12’sine sahiptir. Türkiye ise bu noktada 46 milyon ton boksit rezervi ile dünya boksit rezervinin çok küçük bir bölümüne sahiptir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder