26 Haziran 2016 Pazar

Boksit madeninin özellikleri


Boksit madeni günümüzde özellikle alüminyum elde edilmesinde kullanılmakta olan bir madendir. İçinde bulunan silis, kalsiyum, demir ve titan mineralleri cevherin kalitesini düşüren mineraller arasında yer almaktadır. Bu mineraller cevherin içinde bulunma miktarlarına göre kullanım amacında değişiklik göstermektedir. Alüminyum ve çimento endüstrisi gibi pek çok alanda boksit kullanımı mevcuttur. Dünya genelinde boksit üretiminin %90’ı açık işletme ile gerçekleştirilmekte olup boksit tüketiminin %85-90’ı alüminyum üretimine yönelik yapılmaktadır.

Boksitin özellikleri nelerdir?

Boksit, alüminyum oksit ve böhmit, gibsit, diyaspor gibi minerallerden oluşan bir karışım olup amorf yapıdadır. Yoğunluğu 2,5-4,5 gr/cm3 ve sertliği 1-3 arasında değişmekte olup alüminyum üretiminde kullanılmasından dolayı dünya ticaretinde önemli bir cevher olarak yerini almaktadır. Alüminyum elde edilmesinde kullanılan boksitin en az % 50 Al2O3 ve en fazla % 15 SiO2 içermesi gerekmektedir. Yaklaşık 4 ton boksitten 1 ton alüminyum üretimi gerçekleşmektedir.  Çimento ve demir çelik sanayilerinde de çok tercih edilen boksit masif, oolittik, toprağımsı yapıda bulunur. İçerdiği demir miktarına göre kahverengi, kırmızıdan sarı, gri hatta beyaza kadar değişen renklerde görülebilmektedir.

Dünya boksit rezervi:

Dünya boksit rezervi günümüzde 25 milyar ton civarındadır. Bu miktarın 23 milyar tonu işletilebilir rezervdir. Dünya rezervinin %24’üne sahip ile Avustralya, %12’sine sahip Brezilya yine %24’üne sahip Gine, en büyük boksit rezervine sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye ise işletilebilir 46 milyon ton boksit rezervi ile dünya boksit rezervinin küçük bir bölümüne sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder