5 Haziran 2016 Pazar

Boksit Hakkında Genel Bilgiler

Alüminyum cevheri oluşumunu sağlayan sulu ve oksit minerallerin başlıcaları gibsit,  böhmit ve diaspordur. Beyaz, gri bazen de kırmızı renkte olup, toprağımsı, kil görünümündedir.

Oluşumlarına göre iki farklı tür boksit madeni vardır.

Bunlardan birincisi, silikatlı kayaçlardaki silis, alkali ve toprak alkali minenrallerin ayrışması ve suyla ortamdan uzaklaşması sonucu oluşur. Bu şekilde oluşan boksitlere silikat boksitleri denir ve daha çok tropikal iklimlerde yer alır.

Diğer türdeki boksitler ise kalk boksit madenidir. Alüminyum içeren asitli suların kalkerli yüzeylerden geçerken nötrleşmesi ve alüminyum iyonlarının ortamda çökelmesi yoluyla meydana gelir. Yunanistan, Fransa, Yugoslavya ve Türkiye’de bulunan boksit madenleri bu sınıfa girer.

Boksit Nerelerde Çıkarılır

Dünya’da en çok, Surinam, Guyana, Jamaika,Batı Afrika, Rusya, ABD ve Avustralya’da çıkarılır.

Türkiye de ise; daha çok Zonguldak çevresi, Toros Dağları’nın batı kesimi, Konya’nın Seydişehir ilçesinde ve Muğla’nın Milas ilçesinde çıkarılır.

Nerelerde Kullanılır

Boksit içerisindeki silis, demir, kalsiyum ve titan mineralleri madenin kalitesini düşüren maddelerdir. Madenin kullanım alanı, bu minerallerin bulunma miktarlarına göre belirlenir. Başlıcaları ise;

  • Alüminyum endüstrisi
  • Ateşe dayanıklı reflekter tuğla
  • Çimento endüstrisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder