31 Temmuz 2016 Pazar

Boksit Hakkında Bilinmeyenler


Boksit, alüminyum oksit ve hidroksitlerin karışımından oluşmaktadır. Yapısında silis, demir oksit ve TiO2 gibi maddeler içeren boksitin sertliği 1-3, yoğunluğu ise 2,5-4,5 gr/cm3 arasında değişebilmektedir. Yapısında diyasporit, böhmit, gibsit gibi mineralleri içeren boksit alüminyum üretiminde kullanılan başlıca cevher olması dolayısıyla dünya ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Boksitin rengi içerdiği demir miktarına göre değişiklikler göstermektedir. Kırmızı, kahverengi veya beyaz, sarı, yeşil, gri renklerinde bulunabilmektedir.

Boksit bulunan yerler:

Dünya’da boksit madeni rezervinin 25 milyar ton civarında olduğu bilinmektedir. Bu rezervin 23 milyar tonu işletilebilirdir. Dünya üzerinde boksit madeni açısından en büyük tüketici ülkeler arasında ABD, Çin, Avustralya gibi ülkeler yer almaktadır. Dünya boksit tüketiminde önemli bir bölümü gerçekleştiren AB içinde büyük üretici ülkeler Fransa ve Yunanistan’dır. AB, boksit ihtiyacının büyük bölümünü Gine ve Avustralya’dan karşılamaktadır. Türkiye’nin AB boksit ticaretinde payı oldukça düşüktür. Boksit madeni açısından en önemli ihracatçı ülkeler Avustralya, Brezilya, Gine ve Jamaika olarak bilinirken ithalatçı ülkeler ise ABD, Almanya ve Japonya olarak sayılabilmektedir.

Boksitin kullanım amaçları:

Kullanım alanlarının başında alüminyum elde edilmesi gelmektedir. Bunun yanında demir çelik sanayisinde de boksit sıklıkla kullanılmaktadır. Boksit içindeki silis, kalsiyum, demir gibi mineraller boksitin kalitesini düşüren minerallerdir. Bu maddelerin cevher içindeki miktarları cevherin kullanım alanlarında da farklılıklar yaratmaktadır. Alüminyum üretiminde boksit kullanımı için en az % 50 Al2O3 ve en fazla % 15 SiO2 gerekmektedir.